Siem Voogt Memorial

Foppenplaswedstrijd 11 oktober 2009

Traditiegetrouw werd op zondag 11 oktober de Siem Voogt Memorial koppelwedstrijd op de Foppenplas vervist. In de aanloop naar de wedstrijd wisselden de weerberichten nogal, zo werd donderdag een windkracht 5 voorspeld, vrijdag een windkracht 3 en zaterdag een windkracht die kon variëren van matig tot uitschieters naar zeer hard. Ook de neerslagvoorspelling schoot alle kanten uit: zouden we verregenen, bleef het droog of viel er af en toe een buitje ? Eind van het verhaal was een heel redelijke dag met een matige wind, droog tot ongeveer 13.30 uur en daarna een enkele hoosbui. Wat het weer betrof waren de weergoden ons redelijk gezind. 
Maar hoe zat het met de visgoden ? Waren die ons ook goed gezind ? 

De aanloop naar de wedstrijd toe 
In de maanden voorafgaand aan de wedstrijd moesten er natuurlijk koppels worden gevormd. Dit bleef niet onopgemerkt; tijdens competitiewedstrijden van het Voertje en daarna in de kantine werd af en toe uitbundig baltsgedrag vertoond. Zij die niet tevreden waren over hun koppelmaat van vorig flirtten uitbundig naar een nieuwe maat. Al met al konden er 20 koppels worden gevormd die vol enthousiasme en overgave aan de wedstrijd begonnen.
Veel koppels gingen dit jaar met eigen vervoer (lees boot) en zelfs één koppel, nota bene qua leeftijd waarschijnlijk het oudste koppel, ging op de fiets. Dat was het koppel Martien Buying met zijn zwager Gerard Hofstede.

 
Martien Buijing met zwager Gerard Hofstede. Twee krasse knarren die gewoon op de
fiets kwamen. Gelet op de hengelmontage op de fiets, moet Mart wel wijdbeens hebben gefietst!

Aanvang wedstrijd
Traditiegetrouw werd vanaf 06.45 uur ingescheept aan het Windrecht. Tevens werd daar geloot. Omstreeks 07.15 uur werden de motoren gestart en voeren we rustig richting Foppenplas. Bij het pontje aan de kwakel werd Teun van Oort nog ingescheept. Nadat alle koppels op hun stek waren afgezet, werd om precies 09.00 uur het startsein gegeven.

Links heenvaren en rechts terugvaren. Ziet u de verschillen?

Direct na het startsein steeg het waterpeil van de Foppenplas enige centimeters vanwege de enorme hoeveelheden voer die in het water werden geworpen. Hele babybadjes vol met de meest verrukkelijke ingrediënten werden in het water gesmeten. Ingrediënten die men doorgaans thuis niet eens op het bord geserveerd krijgt. Havermout, mais, hennep, lokstoffen in de geuren vanille, karamel, aardbeien etc. Het leek wel een snoepfabriek. Wellicht is enige versobering in de toekomst wel maatschappelijk verantwoord. Maar zou dit alles ook tot het gewenste succes leiden?

Thijs de Bruijne met een kapitale Giebel. Wat zullen de kleinkinderen trots zijn op opa ! Wederom werd het koppel De Bruijne – Van der Vaart kampioen. Hun geheim: een voertje dat bestaat uit geweekt parkietenzaad en tuinaarde.

Eindconclusie is dat er bijzonder regelmatig gevangen is over het gehele parcours. Geen één kant van de plas blonk uit. Ook waren er geen uitschieters in de variatie van de vangsten. Er werden slechts enkele Giebels gevangen, Windes werden bijna niet gevangen en ook kapitale brasem ontbrak (te) veel.

Theo van Lochem, in 2005 nog samen met Siem Voogt kampioen, wist met koppelmaat Peter Schaareman ruim
8 kilo vis aan de haak te slaan. In het midden Ton van Beek die de neiging heeft het koppel het water in te duwen.

De trotse winnaars waren wederom Thijs de Bruijne en Mart van der Vaart. Verleden jaar werden deze veteranen ook al kampioen. Zij konden het toen al niet geloven en wijten het destijds aan een enorm geluk. Nu beginnen zij echter terecht in hun kunde te geloven en gaan serieus een poging ondernemen om in de A poule van ’t Voertje te komen.

 

Je ziet ze denken: Dit kan niet waar zijn, weer eerste ? Ontgoocheld kijken beiden naar hun wisseltrofee. Het ultieme
bewijs dat je ook met vliegertouw goed kan vangen. Weer een jaar oppassen dat de trofeeën niet stuk vallen mannen!

Op de foto links krijgen vader en zoon Vrijmoed wat tips van de winnaar. Dit koppel wist met bijna 11 kilo een verdienstelijke 3e plaats in de wacht te slepen. Op de foto rechts toont schipper Rick van Konijnenburg een snoek van 105 cm en 19 pond. Helaas voor hem telde snoek niet mee !

De tweede plaats was voor Alex van Schaik en Don van Eeden jr. Thijs wrijft er nog
even in dat ze door hem en Mart zijn verslagen !

Links de altijd vrolijke Jan Verbeek, die samen met Heinz Brand op de vierde plaats eindigde. Heinz had meer oog voor zijn broodje frikandel speciaal en pilsje en staat derhalve niet op de foto. Rechts commando Joop van Galen en Eelco Göbel die op de 5e plaats eindigden.

Totalen
In totaal is er 135 kilo vis gevangen. Gemiddeld is dat per koppel 6750 gram.

Sponsors
De wedstrijd werd gesponsord door rietdekkersbedrijf Voogt. Rien Rothfusz Hengelsport stelde de kantprijs ter beschikking. Deze kantprijs werd gewonnen door Jan de vast en Eilke de Boer.

De uitslag

Nr. Koppel Gewicht Kantnr.
1 Thijs de Bruijne / Mart van der Vaart 16050 g 19
2 Don van Eeden jr. / Alex van Schaik 13460 g 9
3 Hans en John Vrijmoed 10800 g 11
4 Jan Verbeek / Heinz Brand 10550 g 17
5 Joop van Galen / Eelco Göbel 9720 g 5
6 Theo van Lochem / Peter Schaareman 8820 g 2
7 Gerard van Dijen / Paul Dompeling 8450 g 18
8 Jos Boks / Leon Groenewegen 8400 g 14
9 Ben van der Helm / Teun van Oort 6820 g 4
10 Eilke de Boer / Jan de Vast 6750 g 20
11 Han de Bruijn / Willem van de Heetkamp  6280 g 7
12 Frank van Eeden / Don van Eeden sr. 5300 g 15
13 Frans en Wim van den Berg 5020 g 8
14 Leo de Leeuw / Ramon Goode 4000 g 10
15 Eric van den Weg / Nico van der Ark 3450 g 13
16 Ad de Bruin / Mary Kerkhof 3000 g 12
17 Theo de Groot / Frans Noordhuijzen 2920 g 1
18 Ton van Beek / Ferry Vieveen 2680 g 3
19 Mart Buijing / Gerard Hofstede 2500 g 6
20 Andre van Velzen / Johan van der Merwe 0 g 16